Wedstrijdverslagen

14-10-2017 | Junioren 1

“De mooi weer spelers”

Het eerste Junioren team van Haarlem verkeert in zwaar weer.
Nadat een wisselvallig seizoen vorig jaar voor de Junioren eindigde met een stevig onweer in de Plate poule werd door de TC gezocht naar een frisse bries om deze lichting spelers te begeleiden.
Norbert en Rikkert Verhofstad kregen als nieuwe trainer/coach de opdracht om het Junioren-1 team, in het hogedrukgebied dat Cup poule heet, te laten overwinteren. De tijd om kennis te maken en een team te smeden uit het grote aanbod Junioren was zeer kort na de late en lange zomervakantie. Voor velen onverwacht ontstond er een brede selectie met flinke tegenwind en dat had een stormachtige seizoensstart ten gevolg. Mede door blessures en afmeldingen werden voortdurend storingen in de teamsamenstelling veroorzaakt en de gedroomde resultaten vielen na vier verliespartijen in het vele regenwater. Donkere wolken pakten zich onheilspellend samen boven het team en al deze variabelen zorgden voor een bijzonder gespannen toestand van de atmosfeer. De enige opklaringen leken de inzet en leergierigheid van de spelers tijdens de trainingen, de stijgende vorm, de heldere communicatie en het getoonde spel in de wedstrijden tegen tot dan toe alleen maar sterke tegenstanders. Coach Norbert was misschien daarom toch in een verdacht goede bui op het moment dat de nog ongeslagen koplopers uit Utrecht op bezoek kwamen.
En niet onbelangrijk, het was eindelijk een keer mooi weer…

Met Anthony Naylor (speler uit Haarlem 1) voor het eerst in zijn rugbycarrière als referee bij de Junioren werd begonnen aan een naar het zich liet aanzien kansloos gevecht. Wederom was de opstelling op het laatste moment noodgedwongen op een aantal plaatsen gewijzigd en de Utrechtse tegenstanders waren, op twee na, allen tweedejaars Junior en leken fysiek wel Colts. Maar de Domtorens hadden duidelijk niet op zulke fel verdedigende tegenstand en druk van Haarlem gerekend, er werden daarom door hen veel fouten gemaakt. Na 10 minuten keihard verdedigen was er ineens een uitbraak over de rechterwing van Casper, deze kickte op volle snelheid de bal op listige wijze over de grond richting de achterlijn waardoor de goed meegelopen Thomas de eerste try van de wedstrijd kon drukken. Na de benutte (wind mee) conversie stonden de Junioren voor het eerst dit seizoen op een 7-0 voorsprong. De zon brak door de wolken en stimuleerde de Haarlem Junioren om nog onverzettelijker te spelen en de toeschouwers vol spanning te laten genieten. Het spel van URC was duidelijk gericht op fysieke overmacht door het centrum. Helaas voor hen bleek dat centrum net als in Utrecht slecht bereikbaar en was er, op 1 keer na, geen doorkomen aan, 7-5. De consequente toepassing van de regels door de referee leek dit keer ook niet in het voordeel van de gasten te werken. De Utrechtse Superman moest zijn vuist intrekken en symbolischer kon het eigenlijk niet, Utrecht kon tot hun eigen schrik daarna geen vuist meer maken. Het blijven beuken maar voortdurend vastlopen door het centrum zorgde voor zeer veel frustratie bij de Domtorens dat had hen daarbij ook veel energie koste, energie die Haarlem duidelijk wel iedere wedstrijd tot de laatste seconde kan leveren. Slim profiterend van de ruimtes, die als uitvalswegen met spitsstrook vanuit het centrum van Utrecht ontstonden, werd de bal tot twee keer toe goed de lijn in gespeeld waarna Niels over links en Luciano over rechts een try uit het boekje konden drukken. URC leek ineens 20 cm kleiner en Haarlem triomfeerde! Een zeer verdiende en terechte overwinning waar niets op af te dingen viel. De 17-5 eindstand kwam voor velen in onze poule als een donderslag bij heldere hemel, echter niet voor de winnende coach die op vrijdagavond na de training al iets moois in de zweetlucht had zien hangen…

Een groot compliment naar de gehele selectie voor de getoonde werklust, teamspirit, onverzettelijkheid, opofferingsgezindheid, agressie, bescheidenheid, rust, en intelligentie. Thomas werd gekozen tot ‘de Man of the Match’ met op zijn hielen alle spelers van het team. Daarna werd onder een fraai najaarszonnetje door Mark van Elk een teamfoto genomen met allemaal blije en lachende gezichten. Want waar de coach zijn zinnen had gezet op de twee laatste wedstrijden tegen nog puntloze concurrenten Breda (28/10 thuis) en Hilversum (11/11 uit) zijn deze eerste 4 punten voor consolidatie in de Cup poule voor de Junioren-1 als extraatje alvast binnen.
Winter is coming maar wij spelen mooi weer mee!